top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Защо да използваме външна фирма при търсенето на кадри?


Външните фирми за търсене на кадри са наречени агенции за подбор на персонал и управление на човешките ресурси – HR and HR management. Специалистите от тези фирми работят с малки, средни и големи български компании, но също и със смесени дружества и чуждестранни компании, които имат филиали и офиси в България и работят на принципа на аутсорсинга.

Някои агенции за подбор на персонал предлагат услуги по планиране и организация на целия процес по подбор на служители, което дава възможност на фирмата, която търси служители да не се ангажира с този процес, а да го остави на професионалисти.

Някои от компаниите за човешки ресурси са лицензирани от Министерството на труда и социалната политика за извършване на посредническа дейност по наемане на работа за страната. Те предлагат информиране и консултиране на безработните и на работодателите. Специалистите по човешки ресурси предоставят психологическо подпомагане на търсещите работа лица. Компаниите по подбор на персонал насочват към обучение на възрастни с цел допълнителна квалификация и / или преквалификация за да могат да намерят по-лесно и по-подходяща за техния профил работа. Специлистите по подбор на персонал също насочват и подпомагат започването на работа в други населени места в страната, а и в чужбина.

Външните фирми имат мрежа от контакти, която използват за по-бързото и по-лесното намиране на подходящи служители. Мрежата от контакти се изгражда с години, използват се съвременни средства и техники за подбор на персонал и най-важното, външните фирми изграждат своето реноме и доверие към компаниите търсещи вътрешни кадри. Агенциите за подбор на персонал спестяват време и усилия на компаниите търсещи служители за своите нужди и по този начин се дава възможност те да се съсредоточат върху основния си бизнес. Така процесът по подбор няма да възпрепятства нормалното протичане на работните процеси и да забавя развитието и плановете на компаниите търсещи кадри за своите нужди.


Какви са ползите при използване на услугите на външна фирма при търсенето на кадри?

На първо място специалистите по подбор на персонал познават пазара на труда. Те са част от специализираните пазари и консултират компанията какво се случва там. Специалистите по човешки ресурси са информирани относно търсещите работа, знаят как и къде да се свържат с тях, познават границите на заплащане по сектори и професии, какви очаквания имат безработните и какви са текущите им знания, умения и квалификация. Външните фирми познават и настоящите служители. Специалистите по подбор на персонал могат да бъдат ценни съветници, да работят като партньори и съдружници, които ще представляват компанията търсеща вътрешни кадри на пазара на труда.

Второ предимство на външните фирми е разширеният им обхват на търсене. Някои кандидати са пасивни и трудни за намиране. Те могат и да не търсят работа. Възможно е да не кандидатстват по обявите, които се публикуват, да са твърде заети за да търсят друга работа или по принцип да не търсят такава, което намалява значително шансовете за наемане на служители. Съществено е да се знае, че те работят за конкурентните компании. Но дори да не са активни в търсене на нова работа, рекрутърите знаят кои са и как да се свържат с тях.

Трето предимство на външните фирми е правилното отсяване на кандидатурите. Многобройните кандидатури на кандидати, които не са подходящи затрудняват и забавят процеса на подбор. Особено, ако обявата за работа е платена и е на една от първите позиции в сайтовете за обяви за работа. Агенцията за подбор ще избере предварително най-подходящите кандидати за работа, които отговарят на всички изисквани критерии за конкретната длъжност и заслужават да преминат на етап „интервю“.

Четвърто предимство на външните фирми е помощта за марката на работодателя. Много от малките и средни предприятия не са познати на пазара на труда и не разполагат с ресурсите за реклама, които имат големите компании. Агенциите за подбор на персонал могат да проучат средата на работа, предимствата и възможностите за развитие и фирмената култура вътре в самата фирма. Те могат да се запознаят с ръководителите и по този начин да могат да представят фирмата като правилен избор на работодател пред кандидатите.

Пето предимство на външните фирми е услугата за временна заетост. Фирмите получават краткосрочен достъп до съществени стратегически умения по време на отпуските и пиковете в търсенето на служители в кратки срокове.

Шесто предимство на външните фирми е намирането на кадри в тесен времеви диапазон. Понякога отнема само няколко дни, което спестява време и усилия на мениджмънта.

Седмо предимство на външните фирми е спестяването на разходи. Много по-евтино за бизнеса е използването на агенции за подбор в сравнение с използването на вътрешни ресурси - погрешните решения при наемане водят до значителни загуби от бюджета.

Използването на външни фирми за подбор на персонал спестява време, усилия и средства на компанията търсеща служители за своите цели. Външните фирми предпазват компаниите от грешен подбор, който води до значителни загуби в бюджета. И най-важното – отсяват, интервюират и насочват точните специалисти за конкретната позиция.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Отглеждане и възпитание на деца

Как да намерим най-подходящата детегледачка? Методи за възпитание и отглеждане на деца Начините, по които желаем да осъществим целите на детското възпитание са методите на възпитание и отглеждане на д

Колко е важна онлайн рекламата за увеличение на трафика и продажбите на вашия бизнес?

Създаването на онлайн реклами е важно за бизнеса. Има много причини онлайн рекламата да е фундаментална част от маркетинговата стратегия на всяка компания – малка, средна или голяма. Първата причина е

Колко са важни реалистичните срокове и цели за едно онлайн развитие на бизнес

Увеличава се броят на хората, които решават да започнат свой онлайн бизнес поради големият потенциал за развитие и успешните бизнес начинания на предшестващите ги предприемачи. Това не е лесна задача,

bottom of page