top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Как онлайн маркетинга може да допринесе за развитието на вашия бизнес

Updated: Aug 11, 2023


Всеки нов бизнес се концентрира върху привличането на нови клиенти. Някои собственици на компании разчитат само на това, че високото качество на продукта или услугата ще доведе до нови клиенти. Други използват офлайн рекламата – разпространение на рекламни материали, брошури в пощенските кутии, външна реклама - билборди.

Дигиталната трансформация е жизнено важна за всеки бизнес, малък, среден или голям. Тя е от съществено значение за да бъде бизнесът актуален и конкурентен. Ще бъде повишена ефективността, ще бъдат намалени разходите, ще се увеличи продуктивността, ще бъде подобрено клиентското изживяване и ще бъде постигната основната цел – повече печалби.

Стратегията на дигитална трансформация се предшества от задълбочено разработен план за да бъде инвестицията максимално рентабилна. Нужно е да се разберат нуждите, да се проучи пазара и неговото развитие и да се намерят най-ефективните алтернативи за да се предложи по-висока стойност на продукта или услугата на клиентите. За да бъдат преодолени препятствията по пътя е нужен партньор, екип от специалисти по дигитален маркетинг, който има необходимите знания и опит за успешното развитие на бизнеса.

Важно е да се знае, че клиентите са онлайн и има голяма вероятност те да се обърнат към конкурент, който присъства в интернет пространството.

Дигиталният маркетинг се превърна в двигател на развитието на всички типове бизнес. Експертите по онлайн маркетинг използват различни инструменти и маркетингови стратегии за да помогнат на бизнесите да направят продуктите и услугите им в интернет по-известни, по-разпознаваеми и по-конкурентни на останалите.


Какви са ползите от дигиталната трансформация?


На първо място е видимостта на бизнеса онлайн. Основна задача на специалистите по онлайн маркетинг е да създадат пространство за бизнеса в интернет, където да бъде представен в най-добрата му светлина чрез уебсайт и профили в социалните мрежи. Ключова роля играе създаването и развитието на конкурентен бизнес брандинг за да бъде бизнес марката разпознаваема и отличена от конкуренцията. Почти всеки клиент използва мобилен телефон, чрез който се информира за продуктите и услугите на бизнесите. Отговарянето на коментарите и запитванията на клиентите в уебсайтовете на бизнесите и социалните мрежи създава положително впечатление у тях и е онлайн социално доказателство за качеството и стойността на това, което бизнесът оферира.

Втора полза от онлайн маркетинга е увеличението на продажбите. Проучвания показват, че повече от половината от онлайн поръчките се реализират след запознаване с онлайн съдържание и коментари в социалните мрежи. Статистиката показва ясно как социалните мрежи могат да повлияят на бизнеса в положителна посока. Минимум 10-15% от клиентите от местния пазар ще кликнат на Вашите реклами с помощта на PPC (плащане за клик). Естествен трафик и продажби се стимулират чрез друга тактика наречена SEO ( оптимизация за търсачки). SEO е най-рентабилната онлайн маркетингова стратегия, която помага за разпространение на бизнеса в онлайн пространството. Важно е да се знае, че тя изисква месеци работа и постоянство. При увеличаване на трафика в интернет, увеличението на продажбите и печалбите, се разбира фундаменталното значение на използването на оптимизацията. Google My Business дава информация на клиентите за местоположението на бизнес обектите, работното време и контактите на компанията. Тази услуга осигурява присъствие на бизнеса като резултат в Google карти, което позволява и получаване на упътвания до него.

Pinterest не е от най-популярните социални мрежи в България, но дава възможности за създаване на допълнителни връзки към сайта, повишаване на резултатите в органичното търсене, разширяване на пазара и достигане до всеки потребител поотделно чрез различно по вид съдържание, но концентрирано към бизнес услугите на компанията.


Трета полза от онлайн маркетинга е спестяване на средства и време. За бизнеса времето е пари. Производителността и ефективността се подобряват чрез средства и време. Ефективното управление на задачи се случва чрез система за управление на взаимоотношенията с клиентите CRM. Тази система позволява да се следва бизнес плана. Ако не бъдат използвани онлайн маркетингови инструменти и стратегии, всъщност бизнеса ще изхарчи много повече средства и време в дългосрочен план в сравнение със заплащане за онлайн маркетингови услуги.


Четвърта полза от онлайн маркетинга е помощта при вземането на информирани бизнес решения. Данните и маркетинговия анализ допринасят се успешното развитие на бизнеса. Маркетинговия анализ изследва цялостното представяне на сайтовете и рекламните кампании в реално време. Данните допринасят за взимането на правилни решения и за правилна преценка кои стратегии са работещи и кои не.

Ползите от дигиталния маркетинг дават яснота колко положително може да бъде това решение за постигането на бизнес целите. Интернет е част от живота на всеки потребител, а онлайн маркетинговите инструменти и стратегии могат да направят продуктите и услугите по-лесно достъпни за клиентите.

При взимането на решение за преминаването на бизнеса онлайн е препоръчително да се използват услугите на експерти по онлайн маркетинг. Те ще рекламират бизнеса онлайн, а неговата успешна реализация и развитие са техен приоритет.

Маркетинговите тенденции са променливи, но основите на успеха в онлайн маркетинга се запазват: да се разбират потребностите на потребителите и да се общува с тях ясно и последователно.


Recent Posts

See All

Отглеждане и възпитание на деца

Как да намерим най-подходящата детегледачка? Методи за възпитание и отглеждане на деца Начините, по които желаем да осъществим целите на детското възпитание са методите на възпитание и отглеждане на д

Колко е важна онлайн рекламата за увеличение на трафика и продажбите на вашия бизнес?

Създаването на онлайн реклами е важно за бизнеса. Има много причини онлайн рекламата да е фундаментална част от маркетинговата стратегия на всяка компания – малка, средна или голяма. Първата причина е

Колко са важни реалистичните срокове и цели за едно онлайн развитие на бизнес

Увеличава се броят на хората, които решават да започнат свой онлайн бизнес поради големият потенциал за развитие и успешните бизнес начинания на предшестващите ги предприемачи. Това не е лесна задача,

bottom of page