top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Колко са важни реалистичните срокове и цели за едно онлайн развитие на бизнес

Updated: Aug 11, 2023


Увеличава се броят на хората, които решават да започнат свой онлайн бизнес поради големият потенциал за развитие и успешните бизнес начинания на предшестващите ги предприемачи. Това не е лесна задача, но има приложими техники и стъпки, които са ефективни за успешното развитие на онлайн бизнесите.

Най-важните личностни качества на един предприемач са трудолюбието и упоритостта. Постигането на комерсиален успех отнема много време, енергия и усилия.

Първа цел в бизнес плана е избор на сфера на дейност. Нужно да се направи проучване на пазара за да се вземе правилното решение коя бизнес ниша да се избере. Например: взимане на решение за създаване на онлайн магазин за часовници. Намерени са доставчици, които осигуряват качествени часовници на много достъпна цена. Добрият подбор на модели и атрактивните цени са ключови предимства за взимането на решение за това бизнес начинание.

Втора цел в бизнес плана е измисляне на името на бранда. Желателно е предприемачът да се обърне към специалисти по онлайн маркетинг и реклама за да бъде името на марката уникално и точно спрямо спецификата на бизнеса. Например: timedix. Името е подходящо за онлайн магазин за часовници заради английската дума за време „time”.

Трета цел в бизнес плана е валидиране на продукта / услугата и проучване. Това означава да се проучи дали продуктът / услугата имат търсене на пазара, дали могат да се реализират продажби и дали имат достатъчно голяма надценка (марж), което да доведе до търговска печалба. Нужно е да се проучи конкуренцията, кои са големите компании в този сектор, какви продукти продават и на какви цени, кои са брандовете, какви допълнителни услуги предлагат. Необходимо е да се проучи дали има достатъчно търсене на конкретния продукт или услуга в избраната ниша.

Четвърта цел в бизнес плана е планът за действие. Реалистичните срокове са от ключово значение за успешното реализиране на едно онлайн развитие за бизнес. Планирането може да бъде структурирано в работна таблица със задължения за да бъде ясно кой участник в предприятието каква отговорност поема. Препоръчително е проектът да бъде разделен на части и етапи с поставени конкретни цели и крайни срокове. Така планът за действие ще бъде ефективен. От изключително важно значение е да се направи бюджет. В него се залага първоначалната инвестиция. Но е важно да се изчисли какъв процент от приходите ще бъде насочен към купуване на нови продукти, бизнес развитие, маркетинг, администрация и всички останали разходи. При създаването на бизнес стратегията е важно да се направят различни негативни сценарии при отказване в даден момент и раздяла на участниците в предприятието. Това дава предварителна яснота какво би могло да се случи и подготвя предприемачите за най-лошото.

Пета цел в бизнес плана е брандовата идентичност. Тя представлява лицето на марката. Брандовата идентичност се състои от избрани цветове, шрифтове, език на общуване с клиентите, кои са силните страни на които да се постави акцент, стилът на рекламните материали – банери за сайта на бизнеса, реклами в социалните мрежи и други.

Пета цел в бизнес плана е маркетингът. Пазарът става все по-конкурентен и събирането на трафик и реализирането на печалби са свързани с платени реклами. Важно е да се инвестира в придобиването на нови клиенти и да се отдели значителна част от предвидения бюджет за тази цел. При дигиталния маркетинг е от съществено значение да се следва регулярност и определени правила. Препоръчително е предприемачите да се обърнат към специалисти по онлайн маркетинг и реклама, които имат опит в създаването на онлайн реклами и поддръжката на социални мрежи – Facebook, Instagram, Linkedin, YouTube, Twitter, Pinterest и други. Те ще се заемат със създаването на рекламни кампании в Google Ads, маркетинг на съдържание, оптимизация за търсещи машини, инфлуенс маркетинг, имейл маркетинг и всички други видове дигитален маркетинг активности.

Желателно е фокусът на предприемачите да бъде върху подобряване на услугите в сайта им и обслужването на клиентите, а онлайн рекламата да бъде оставане на специалистите по дигитален маркетинг.

Получените обороти за предходния месец са добра база за залагане на бюджет за маркетинг. В първите месеци бюджетът може да бъде фиксиран поради по-трудното придобиване на постъпления.

Пример за успешна практика на онлайн магазин:

Най-важното е да се инвестира в самия онлайн магазин. Вместо бюджетът да бъде фиксиран за месец да се реинвестира процент от реализирания месечен оборот. С други думи – колкото повече продукти се продават, толкова повече се увеличава инвестицията. Поставянето на целите и тяхното изпълнение е от фундаментално значение за реализирането на бизнес плана. Не по-малко важно е да не се спира с развиването на онлайн бизнеса. Например да се направи редизайн, добавяне на нови функционалности, превод на чужд език, ако се вземе решение да се разшири бизнеса в чужбина.

Сложно е да се започне и развива онлайн бизнес, защото се изискват много усилия, време и най-вече упоритост. Първоначалната инвестиция е неизбежна, но с правилна стратегия, задълбочено разработен бизнес модел, последователност, отдаденост успехът е възможен.


Recent Posts

See All

Отглеждане и възпитание на деца

Как да намерим най-подходящата детегледачка? Методи за възпитание и отглеждане на деца Начините, по които желаем да осъществим целите на детското възпитание са методите на възпитание и отглеждане на д

Колко е важна онлайн рекламата за увеличение на трафика и продажбите на вашия бизнес?

Създаването на онлайн реклами е важно за бизнеса. Има много причини онлайн рекламата да е фундаментална част от маркетинговата стратегия на всяка компания – малка, средна или голяма. Първата причина е

Как онлайн маркетинга може да допринесе за развитието на вашия бизнес

Всеки нов бизнес се концентрира върху привличането на нови клиенти. Някои собственици на компании разчитат само на това, че високото качество на продукта или услугата ще доведе до нови клиенти. Други

bottom of page