top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Покупка на имот „на зелено“

Защо да изберем да закупим имот „на зелено“?

В сравнение с цените на завършени жилища цените на имотите „на зелено“ са на по-достъпна цена.

Клиентът може предварително да посочи какви предпочитания има – избор на изложение, избор на етаж, както и изменения вътре в самия апартамент.

Обикновено най-предпочитани са жилищата на средните етажи в сградата, както и апартаментите с южно изложение, следвани от тези с югоизточно, югозападно и източно изложение.

Ако клиентът желае да закупи жилището с инвестиционна цел, той ще спечели от покачването на цената средно между 20 и 30 процента след козметичен ремонт и след акт 16.

Купувачът не прави компромис със своя бюджет въпреки новите технологии използвани в изграждането на сградата, както и видът и качеството на материалите.

Клиентът има възможно да изплати жилището разсрочено при сключване на договор, самоучастието първоначално е около 15-20% от общата сума.

Купуването на „имот на зелено“ е актив, защото е печелившо при евентуална инфлация. Инвестицията в имот е контрапункт на намалената покупателна способност на средствата заделени в банкова сметка.

Препоръки при закупуване на „имот на зелено“:

На първо място се препоръчва да се направи проверка за разрешение за строеж. Тази проверка с прави в съответната община. По-големите общини имат публични онлайн регистри. Понякога инвеститори и строители предлагат имоти от сградата, която все още няма разрешение за строеж.

Нужна е консултация с адвокат относно предварителния договор - какви са сроковете за завършване на сградата и предаването на обектите и какви са дължимите неустойки и в какъв размер.

На второ място е необходимо имотът да бъде проверен в имотния регистър към Агенцията по вписванията. Електронната справка съдържа информация за всички вписвания: покупко-продажби, ипотеки, възбрани и други на цена от 1 лев. Важно е за купувача да знае, че ако парцелът не е собственост на инвеститора той трябва да има учредено в своя полза право на строеж. Правото на строеж е срочно – инвеститорът има срок от 5 години за да построи сградата до етап „груб строеж“. Друг важен аспект е да се провери имотната партида на парцела за тежести – искови молби, възбрани, ипотеки и други ограничаващи права за разпореждане с имота. Клиентът трябва да бъде много внимателен, ако имотът има тежести. Препоръчва се да се използват услугите на адвокат, който да направи задълбочена проверка. Ако има вписана ипотека върху имота има голяма вероятност тя да е в полза на банката, която финансира строителството. Обичайно в справката се посочва към коя банка е учредена ипотеката. Ако липсва името на банката е нужно да е вземе ипотечен акт от „Агенция по вписванията“.

На трето място е нужно да се направи проверка в имотния регистър на лицето с което се сключва договора, важно е да се знае каква е неговата състоятелност и собственост.

Клиентът може да провери за състоятелността на инвеститора / строителя в сайта на „Търговски регистър“. Желателно е да се провери дали дружеството има история и годишни отчети. Особено важно е да се провери дали инвеститорът не е в процедура по несъстоятелност или запор. За тази цел е препоръчителна консултация с юрист.

На четвърто място клиентът е необходимо да бъде запознат с различните видове застраховки – застраховка „живот“, застраховка за безработица, както и за природни бедствия.

На пето място, но не е и последно по важност клиентът трябва да има предвид, че жилището е актив, който ще увеличава стойността си с времето, инвестицията е дългосрочна и ще има потенциална печалба от нея в бъдеще.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page