top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

5-те най-често допускани грешки при строежа на къща

Строителството на къщи е сложен и продължителен процес, който започва с избор на подходящ парцел и свършва с боядисването. Оскъпяването и забавянето на строежа са следствия от грешки поради недобре разпределен бюджет и лошо планиране. Майсторите препоръчват предварително проучване, консултация с експерти и ефективна организация за да бъде взето правилното решение. Следват най-важните фактори на които да се обърне внимание при строителството на къщи.

На първо място - неглижиране на необходимото време и средства за документацията преди започването на строеж. Документацията е неизбежна част от процеса и трябва да се имат предвид някои обстоятелства. Преди да започне строителството е необходимо да се подготвят всички разрешителни, планове и проекти. Първи е идейният проект. На база изискванията на клиента се изготвят чертежи, които да бъдат точни, ясни и конкретни, с цел да бъдат изпълнени коректно от строителите. На второ място са одобренията, които отговарят на определени правила и разрешителните. След тях следва същинската работа по строителството на къщи. Трябва да се има предвид, че предварителните етапи включващи цялата документация биха отнели няколко месеца. Важно е да бъдат предвидени средства от бюджета и за тези задължителни разходи.

На второ място е липса на проучване на мястото за строителство на къщи. За да не се допускат грешки при проучването, е важно да се имат предвид няколко фактора. Типът на терена – при избор на хълмист район са необходими повече допълнителни дейности в сравнение с по-изравнен ландшафт. Типът на почвата – препоръчва се да се избягва глината, тъй като създава проблеми с оттичането на водите. Застрояване в съседство: важно е да се знае какво е отстоянието от бъдещата къща. Това е важно и от гледна точка на гледката откъм къщата. Наличието на електропровод за високо напрежение в близост е препоръчително, защото ще бъде от полза за по-бързото получаване на разрешително за строеж. От важно значение е канализацията. Последният фактор е достъпът на превозни средства до мястото. Бетоновозите трябва да имат достатъчно място и път по който да минат за да влязат в парцела.

На трето място са очакванията за точна цена. Специалистите считат, че всеки проект е индивидуален и не може предварително да се посочи точна цена. Бюджетът е нужно да се съгласува с предлаганите условия на пазара. Ценовото проучване не трябва да се ограничава само до сайтове и обяви на строителни фирми. Проектът трябва да бъде прегледан и проучен обстойно от експертите за да бъде дадена коректна цена. Крайната цена е относителна предвид изпълнението, гаранционните срокове и технологиите. Разликите при тези три показатели се отразяват на офертите.

На четвърто място е изборът на изпълнител по строежа. Важно е да се отдели достатъчно време за избор на точния изпълнител, да се проведат разговори с различни изпълнители и да се имат предвид препоръките. Възлагането на строителни дейности на различни изпълнители оскъпява разходите, а може и да забави процеса на строеж.

На пето място е липсата на договор за строително-ремонтни дейности. Договорът дава пълна яснота по отношение на разходите, гарантира изпълнение на договорените срокове и спазването на договорените цени и условия.



4 views0 comments

Recent Posts

See All

Строеж на нова къща или ремонт на стара(предимства и недостатъци)

Кои са предимствата при строителството на нови къщи? На първо място е пълната свобода на дизайна, личен избор и гъвкавост. План на етаж, архитектура, материали – комбинацията е възможна само при строе

bottom of page