top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Строеж на нова къща или ремонт на стара(предимства и недостатъци)

Кои са предимствата при строителството на нови къщи?

На първо място е пълната свобода на дизайна, личен избор и гъвкавост. План на етаж, архитектура, материали – комбинацията е възможна само при строеж на нова сграда. Архитектът ще проектира къща, която ще бъде съобразена с личните нужди. Това се отразява на избора на материал и на наличното пространство за строителство на къщи.

На второ място е уникалността на къщата сама по себе си. В процеса на работа могат да се взимат съвместно решения за промени, корекции на недостатъците. Прилагат се личните идеи за строителство на къщи, реализира се концепцията за идеалната къща. Тези предимства са възможни само при строеж на нова къща и са несравними с покупката на вече построен дом.

Кои са недостатъците при строителството на нови къщи?

Времето и усилията за изграждането са водещи недостатъци. Предимството на индивидуалният дизайн е свързано с недостатъка време. От първата идея, през планирането до завършването са необходими поне няколко месеца, а много често дори над година за реализирането на проекта. Усилията са много и за самия клиент, тъй като той трябва да следи процесите на планиране и строителство. Усилието е и в посока взимане на решения. Без значение от планираното и това което се изгражда, в повечето случаи трябва да се избира между различни варианти, като се взима предвид, цената, качеството и ползата. Колкото по-големи предимства се изискват от новата къща толкова по-големи ще бъдат разходите, но крайният резултат ще бъде удовлетворяващ.

Кои са предимствата при ремонт на стара къща?

Първото предимство е потенциално. Зависи от уменията на клиента като управител на собствеността си, комуникативните му умения с участниците в начинанието – строители, предприемачи, наематели. Това потенциално предимство става факт, когато се знае с каква цел се прави ремонтът, какъв е заложеният бюджет, важен е точният избор на специалисти, които ще работят по реализацията на ремонта. Ремонтът може да бъде направен икономично според бюджета.

Старите къщи се характеризират със своята индивидуалност, която създава уют. Това е основната причина за ремонт. Запазването на традицията, уникалността на старата къща е необходимо да се съчетае с актуализирането на интериора.

Старите къщи са базирани на градивни елементи, които издържат дълго време. Възможно е да се наложи да се актуализира ВиК и електрическата инсталация, но структурата на дома обикновено е солидна. Ремонтът цели осигуряването на удобства, подреденост и функционалност.

Кои са недостатъците при ремонт на стара къща?

На първо място е несигурната крайна цена, която може силно да варира. Скъпи ремонтни дейности са подмяна на покрив, подмяна на основата, с инсталацията на нова ел. система и водопровод. За да се избегнат тези недостатъци е нужно предварително да се направи задълбочен анализ и проверка преди да се започне ремонта. Това ще избегне изненади от непредвидени разходи.

На второ е факторът време. Старите домове са строени по различни методи от новите, имат различни характеристики. По време на ремонтите се срещат неочаквани изненади. Плановете, графиците и цените ще се променят в процеса на работа. За това е необходима предварителна подготовка и търпение.

12 views0 comments

Recent Posts

See All

5-те най-често допускани грешки при строежа на къща

Строителството на къщи е сложен и продължителен процес, който започва с избор на подходящ парцел и свършва с боядисването. Оскъпяването и забавянето на строежа са следствия от грешки поради недобре ра

bottom of page