top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Конкурсът „Фасади, цветове, магия“ тества креативността на млади архитекти

Updated: Aug 11, 2023

Академия „ГРАДЪТ“ инициира конкурс „Фасади, цветове, магия“. Целта е да се задълбочат контактите и комуникацията между студентите-архитекти и професионалните им колеги. Студентите имат възможността да научат повече за професията си от архитекти с по-голям опит, знания и умения. Те биха били по-уверени в професионалната си реализация чрез участието си в конкурса.



Студентско общежитие на Медицинска академия в София на Велина Караиванова и Калин Баръмски


„Баумит България“ съвместно с „Академия ГРАДЪТ“ организират конкурса, защото считат, че всички активни жители биха искали градовете да бъдат едно по-добро място за живеене. Фокусът е върху фасадите - жилищни, обществени и около паркове.

Участниците са от 7 университета в България, Великобритания и САЩ, а проектите са 27, които ще бъдат представени на 20 юли в Sofia Event Center.


“Конзолна къща“ е проект на Иван Дюлгерски. Наричат я още „Къщата на победата“ и се намира на стръмен бряг в Созопол. Къщата представлява съчетание от два паралелипипеда. „Единият е изнесен конзолно напред към улицата, стъпил върху другия и подпрян на две "V" колони“. Иван Дюлгерски споделя: "Създадох масивен, но елегантен обем, уникална индивидуална минималистична къща, дължаща се на разделението и обема й. Фасадите са решени с голeми отвори (прозорци) към източното изложение и към морето. Използвал съм четири основни материала - декоративен камък, бяла мазилка, дъсчена обшивка и черен метал"

Нов тип студентско общежитие предлагат Велина Караиванова и Калин Баръмски. Локацията е на улица „Хан Пресиян“ в район „Триадица“, София. Проектираната сграда се вписва в градската среда, защото в района има много болници, а целта проектът да служи на „Медицински унивеситет“-София. Постройката представлява квадрат с размери 40 на 40 m с вътрешен двор. Планирано е сградата да бъде осеметажна с около 300 стаи. Пространствата към двора са отворени, а по външния периметър постройката е затворена.


Участието на Тереза Жекова е с проект за английска гимназия. Целта е да се поощрява свободната комуникация и работата в екип. Южната фасата е изцяло остъклена с двуетажни кубове, където се провеждат занятията по английски език. Залите по биология, химия, физика и компютърни науки са разположени откъм северната фасада, която не е „толкова пластична и разчупена“.



Журито, което оценява проектите на младите архитекти се състои от: главният архитект на София Здравко Здравков, Николай Бъчваров - управител "Баумит България" ЕООД, арх. Борислав Игнатов - председател на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ), арх. Николай Баровски - зам.-председател на КАБ, председателят на Съюза на архитектите в България - арх. Георги Бакалов, арх. Анна Цукева - консултант на "Баумит България" ЕООД, заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков и Венета Кръстева - управител на "Градът Медиа Груп".


На 20 юли между 10 и 19 часа ще се проведе изложбата “Академия ГРАДЪТ“ в Sofia Event Center. Там ще бъдат показани студентските проекти в присъствието на министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.


Източник: http://www.mediapool.bg/gradat-vav-fantazii-na-mladi-arhitekti-news251481.html


Recent Posts

See All

Строеж на нова къща или ремонт на стара(предимства и недостатъци)

Кои са предимствата при строителството на нови къщи? На първо място е пълната свобода на дизайна, личен избор и гъвкавост. План на етаж, архитектура, материали – комбинацията е възможна само при строе

5-те най-често допускани грешки при строежа на къща

Строителството на къщи е сложен и продължителен процес, който започва с избор на подходящ парцел и свършва с боядисването. Оскъпяването и забавянето на строежа са следствия от грешки поради недобре ра

bottom of page