top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Как да изберем зимни обувки?


Когато предстои покупка на зимни обувки е важно да се подходи внимателно за да бъдат те топли и удобни.

Най-важното и първото с което трябва да се съобрази купувачът е материалът.

· Естествена кожа


Най-практично е изборът на обувки от естествена кожа. Този материал запазва формата на крака и вала, също така се приспособява към стила на стъпалото. За разлика от синтетичните материали, естествената кожа пропуска въздух, така че краката да не се потят. Важно е да се обърне внимание на дебелината на кожата, ако кожата е тънка стъпалата ще бъдат студени без значение от изолацията на обувките отвътре.

· Изкуствена кожа

Не се препоръчва носенето на обувки от изкуствена кожа през зимата въпреки големият избор на пазара. Изкуствената кожа не пропуска въздух за разлика от естествената, не запазва формата си и се напуква от студа.

Как да се различат обувки от естествена и изкуствена кожа? Производителите знаят как да имитират модела на кожата като залепват повърхността на обувките с тънък слой от естествена кожа. Ето как може да се идентифицира фалшив модел: поставя се дланта на ръката от външната страна на обувката – ако кожата действително е естествена тя ще абсорбира топлината от ръката, но и ще я отдели и ще се усети затопляне на ръката. Друг фактор за преценка дали обувките са от естествена или от изкуствена кожа е цената. Висококачествените обувки изработени от естествени материали не биха били на твърде ниска цена.

· Велур

Обувките от велур могат да бъдат много стилни и елегантни, но купуването и носенето им през зимата има смисъл, ако на потребителя му се налага често шофиране. Този материал не издържа на влага, както и на препаратите с които се третират улиците през зимата. Ако често ще се ходи пеша навън през зимата е по-добре да се купят обувки от естествена кожа.


Второто с което трябва да се съобрази клиента е материята на вътрешната част на обувките. Най-подходящият материал е естествена вълна, особено овчата. Нейната структура осигурява сухота и топлина заради въздушния слой между космите. Друго предимство на овчата вълна е нейната дълготрайност, тя не се износва бързо и обувките могат да бъдат използвани повече от един зимен сезон.

Обувките от естествена кожа отвън и изкуствена материя отвътре могат да доведат до прекомерно изпотяване на краката, което да доведе до хипотермия по време на много ниски температури.

Как може да се провери качеството на материята? След натискане с пръст вълната възвръща първоначалната си форма. Друг признак е равномерната структура, без разкъсвания. Някои производители с цел намаляване на цената на продуктите използват естествени материали само във видимата част на обувките, а в зоната в близост до чорапите поставят изкуствени материи. Такива обувки не задържат достатъчно топлина и сравнително бързо стават неизползваеми.


Трети важен елемент е стелката.

· При зимни обувки стелката трябва да е дебела

Ако стелката е залепена е по-трудно изсушаването на обувките. За да се запази топлината достатъчно стелката трябва да е от едно цяло парче плътна тъкан с естествена кожа. Областта на петата е по-добре да бъде от естествена кожа.


· Подметката трябва да бъде с дебелина не по-малкa от 1 cm.

· Размерът на обувките е по-добре да бъде 1-1.5 по-голям, да могат се носят свободно с дебели зимни чорапи


При купуване на зимни обувки се препоръчват естествените материи от външната и вътрешната страна, дебели подметки и по-голям номер.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Защо да изберем български обувки?

Когато ни предстои да купим нови обувки е добре да обмислим възможността за избор на български модели. Какви са предимствата и недостатъците на родното производство обувки? Недостатъците на българскит

Как да изберем колан?

Коланите са едни от най-предпочитаните и най-носени аксесоари. Изборът макар и на такъв масово използван артикул има своите тънкости. На първо място трябва да се определи правилният размер на колана.

Стягащо бельо за след раждане

Как да изберем стягащо бельо? Произвеждат се много видове коригиращо бельо според различните нужди и предпочитания на жените – сутиени, корсети, колани, грации, панталони, клинове, шорти и други. Избо

bottom of page