top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Как да изберем колан?

Updated: Aug 31, 2022


Коланите са едни от най-предпочитаните и най-носени аксесоари. Изборът макар и на такъв масово използван артикул има своите тънкости.

На първо място трябва да се определи правилният размер на колана.

· Дължина на колана

Размерът на етикета на колана отговаря на обиколката на талията, за която се отнася. Например колан с размер 90-95 е подходящ за талия между 90 см. и 95 см. Задължително е да знаете обиколката на талията ви за да си купите подходящия за вас колан.

При някои колани дължината е посочена в инчове. В този случай ще трябва да бъде конвертиран този размер в сантиметри.

В случай на неточен размер, ако коланът е по-дълъг от нужното, той може да бъде скъсен в специализиран магазин за колани. Ако сте избрали конкретен модел колан, но нямат точния размер е най-добре да се консултирате предварително дали се предлага тази услуга.

· Ширина на колана

Класическият мъжки колан е с ширина 3-3,5 сантиметра. В този диапазон влизат колани за официално облекло и универсални колани модели, които са подходящи за повечето стилове на обличане. Моделите, които се използват за спортен или спортно-ежедневен стил, са по-широки, от 3,5 до 4,5 см стандартно, но могат да достигнат до 6 см. Най-често коланите за дънки са най-широки, докато официалните са сравнително по-тесни.


На второ място при избор на колан е токата.

· Изборът на токи е много голям заради голямото разнообразие и водещите критерии за избор са вашите вкус и стил.

Класическият универсален колан има правоъгълна метална тока без орнаменти и надписи, в един цвят и с ширината на самия колан.

Ако вашият стил на обличане е спортен имате повече свобода на избор на тока на колана – с голяма катарама, с надписи, от различни материали, с различни форми.

Принципът на избор е по-малка тока при по-официално облекло.

Хората, които се обличат по-екстравагантно могат да изберат тока с вградени кристали, скъпоценни камъни и благородни метали.


Трети важен аспект при избор на колан е неговият материал.

· Класическият колан е кожен и едноцветен, обикновено кафяв или черен, но на пазара се предлагат и други видове.

· Мъжките колани от естествена кожа са класика и са най-предпочитани.

Кожата може да бъде обработена по различни начини и може да изглежда по-изискана или по-груба.

Коланите могат да бъдат под формата на цяла лента или да бъдат преплетени на ивици в един или различни цветове. Коланите могат да бъдат както гладки така и да имат текстура. Този тип колани са най-скъпи, но най-здрави, красиви, подходящи за всякакви стилове на обличане, и най-важното-най-дълготрайни. Те са сравнително лесни за поддържане- необходимо е от време на време да бъдат почиствани с влажна кърпа.

Коланите от еко кожа са по-евтин вариант, но се износват и повреждат значително по-бързо от коланите от естествена кожа, макар и в началото да изглеждат еднакво добре с по-скъпите.

Друга материя колани е тази от плат и еластични ленти. Вариациите от цветове, шарки, текстури са всички възможни. Характерно за тези колани е че са меки, удобни и лесни за почистване и поддръжка. Но дори и материята да е много здрава често се случва да избледнеят с времето. Подходящи са за спортен, ежедневен и военен стил облекло.

· Как се мери талия?

Талията е най-тясното място на кръста – за да се определи се използват пръстите, необходимо е да се намери горната част на бедрата и основата на ребрата. Талията е меката част между тези две „кости“.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Защо да изберем български обувки?

Когато ни предстои да купим нови обувки е добре да обмислим възможността за избор на български модели. Какви са предимствата и недостатъците на родното производство обувки? Недостатъците на българскит

Как да изберем зимни обувки?

Когато предстои покупка на зимни обувки е важно да се подходи внимателно за да бъдат те топли и удобни. Най-важното и първото с което трябва да се съобрази купувачът е материалът. · Естествена к

Стягащо бельо за след раждане

Как да изберем стягащо бельо? Произвеждат се много видове коригиращо бельо според различните нужди и предпочитания на жените – сутиени, корсети, колани, грации, панталони, клинове, шорти и други. Избо

bottom of page