top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Храни, богати на протеини


Протеините са жизненоважни за растежа на тялото, неговото възстановяване и нормално функциониране. Белтъчините са съществена част от ежедневното ни меню и е от важно значение да се приема достатъчно количество от тях. Недостигът на белтъчини води до загуба на мускулна маса, дерматологични проблеми, косопад, чернодробна недостатъчност и други.

Храните богати на протеини са от животински и растителен произход. Кои са те?

Пилешко месо

Пилешкото е една от най-разпространените храни богати на белтъчини. Чистото пилешко месо съдържа важни витамини и минерали като цинк, желязо и витамин B. За 53 грама протеин е достатъчна една пилешка гърда ( без кожа), а калориите са само 284.

Риба

Рибата е един от предпочитаните източници на протеин. Тя е богата също на витамини и минерали като йод, селен и витамин B12. Мазните риби са източник на омега-3 мазнини. Храненето с риба намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Скариди

Скаридите, заедно с морските дарове са също храни богати на протеини. Характерно за тях е, че са бедни на калории, но богати на витамини и минерали като селен и витамин B12. Достатъчни са 85 грама скариди за да се набавят 20 грама протеин, а калориите са само 84.

Свинско месо

Свинското месо е много богато на протеини, но не се препоръчва употребата на преработени свински продукти като бекон. Свинското е също източник на аминокиселини, които са съществени за възстановяването на мускулите. Месото е богато на левцин, което го прави подходящо за след тренировка.

Телешко месо

Телешкото месо е много по-лек източник на протеини от свинското. То съдържа важни хранителни вещества като витамин B12. За 25 грама белтъчини е достатъчна една телешка пържола от 85 грама. Калориите в нея са 186.

Козе сирене

Козето сирене е един от най-добрите източници на протеин от млечните продукти. Причината за това е наличието на протеинът A2, който се храносмила по-ефективно от протеинът A1 наличен в кравето мляко.

Авокадо

Авокадото е богато не само на протеини, но и на ненаситени мазни, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Авокадото е източник на фибри и калий, но е същевременно калорично и е най-подходящо под формата на салата.

Бадеми

Бадемите са източник на протеини. Съдържат витамин Е, манган, магнезий, фибри. Бадемите са калорични и са най-подходящи като добавка към салата. За 6 грама протеин са достатъчни 28 грама бадеми, а калориите са 164.

Комплекс „Монтесито“

Комплекс „Монтесито“ се състои от хотел, ресторант, детски кът и басейн. Той се посещава, когато се провеждат събития; за почивка, нощувки, хранене, и забавление за децата. Ресторант „Монтесито“ предлага здравословна храна богата на протеини.


Някои от подходящите ястия от менюто са:

· Букет листни салати с авокадо, прошуто, печено козе сирене, меден дресинг и чери домати

· Рулца от маскарпоне крем със смокини, завити в прошуто и филиран бадем

· Запечено козе сирене с мед, портокал и филиран бадем

· Пилешки филенца с гриловани зеленчуци

· Сьомга филе с цитрусова салата и пресни билки

· Скариди в билков зехтин с чери домати и лимон

· Медальони от свинско бон филе с моцарела и гриловани тиквички

· Телешки Рибай стек с гриловани зеленчуци и ретро горчица

Recent Posts

See All

Балкански мед „Безсмъртие“

Балкански мед „Безсмъртие“ Пчелен мед с 20 ppm колоидно злато и 23K чисто злато Мановият мед е богат на витамини, минерали и аминокиселини. Има силни антибактериални свойства и е подходящ за подсилван

Грижа за кожата с био флорална вода от безсмъртниче (част 1)

Флоралните води се използват за грижа за кожата от древността. В днешно време те са разширили своята употреба. Използват се в естествената козметика, парфюмерията, ароматерапията и кулинарията. Флорал

bottom of page