top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Въшките при децата - Аромапар Дуо (Лосион и шампоан против въшки)

Септември е месецът в който децата отиват на детска градина и училище в зависимост от тяхната възраст. Прекарването на продължително време в затворени пространства заедно с други деца, особено след застудяване, води до по-чести и по-близки контакти, както и по-голямата вероятност от предаване на въшки. Медицинският термин за въшливост е педикулоза.

Въшките се предават най-често от глава на глава. Те са вид пълзящи паразити, които се разпространяват между хората от 70 хиляди години. Статистика на Световната здравна организация посочва, че 33% от световното население се е срещало с тези паразити поне веднъж в живота си. Обикновено разпространението е между деца от 3 до 10-годишна възраст.

Главовата въшка има дължина от около 2 cm и широчина средно 0,07 cm с шест крачета. Характерно за нея е че има малко сплескано тяло. Има къси антени с три до пет сегмента. Челюстите са приспособени за пробиване и смучене и имат възможността да се прибират в главата. Храни се с кръвта от главата. Разпространява се бързо. За месец женската въшка ражда 2000-2500 паразита. Снася яйцата си в корена на косъма на косата. Гнидите се прикрепят здраво за косъма заради хитиновата си обвивка. Те са жълтеникавобели и овални. Донякъде изглеждат като пърхот, но се отделят по-трудно от косата. В рамките на 6 дни гнидите са вече полово зрели въшки, готови за създаване на следващо поколение. Цветът на зрелите въшки е от червеникавокафяв до тъмнокафяв.

Заразяването с въшки е от глава на глава, особено когато много деца са събрани на едно място. Контактът не само със самите въшки, но и с техните яйца води до заразяване. Сърбежите около врата, ушите и скалпа са основни симптоми при заразяване. Слюнката на паразитите води до алергична реакция на кожата и силен сърбеж. Забелязва се слепване на косата. Снопчетата коса има въшки, гниди, гноевиден сектрет и корички. Но когато заразяването е за пръв път сърбежът не винаги е предизвикан до втората седмица от опаразитяването, а в някои случаи и след втората седмица. Друг признак за заразяване са малките червени подутини по кожата на главата, врата и раменете. Въшките имат не само механично действие, но и токсично. Могат да пренасят заразни заболявания като петнист тиф, рикетсиози и други трансмитивни заболявания. Въшките, хранейки се с кръвта на гостоприемника си, отнемат хранителни вещества.

Заразяването с въшки не е свързано с чистотата на косата. Чистата коса не гарантира защита от опаразитяване. При съмнение за въшки е необходимо да се реагира възможно най-скоро, тяхното разпространение преминава от детето към другите членове на семейството.

В миналото са използвани агресивни методи за премахването на въшките. Най-разпространеният е бил с разтвор от газ, мас и оцет, който оставя силна, неприятна, отблъскваща миризма и създава предпоставки за отбягване и изолация на детето от неговите връстници / съученици и асоциално поведение. Тази смес води до парене и зачервяване. Други стари методи за премахване на тези паразити е от смес от чесън и лимонов сок, зехтин, сол и оцет, бебешко олио и оцет. Тези методи не винаги са успешни и се е прибягвало до подстригване до кожа без значение от пола на детето, което също е предпоставка за социалната му изолация от другите деца.

Лечението на въшки при деца е препоръчително да бъде с препарати, които не съдържат химически компоненти. Изборът на продукт трябва да бъде с повишено внимание, когато детето страда от бронхиална астма и / или алергии.

Аромапар Дуо (Лосион и шампоан против въшки) е ефективен и 100 % натурален продукт, без парабени и консерванти, дерматологично тестван, със свеж и приятен аромат, който премахва лесно и успешно въшките.

Начин на употреба:

2 впръсквания от лосиона върху чувствителните места ( слепоочията и тила) сутрин, преди тръгване на училище или детска градина

12 впръсквания върху скалпа, в основата на косата, като се пазят очите ( при по-тежки случаи). Трябва да се масажира продължително за да се разпредели лосиона по целия скалп. Изчаква се поне половин час, след което косата трябва да се измие с шампоана. След като косата изсъхне се разресва с фин гребен, потопен в хладък оцет. Процедурата се повтаря след една седмица и така в продължение на 3 последователни седмици. Ако проблемът продължи същото се повтаря в 3 последователни дни.

За да се избегне риск от алергия, лосионът предварително се напръсква в свивката на лакътя, оставя се сгънат и се изчаква. Ако няма зачервяване или щипане се нанася върху главата. Важно е да се избягва допир с очите. Ако това се случи, се изплакват очите обилно с вода. Да не се използва при деца под 30 месеца, при бременност и кърмене както и при респираторни проблеми.

Състав:

На лосиона: Хидролат Лавандула, Етерични масла (З4%): Чаено дърво, Иланг-иланг, Лавандин, Евкалипт радиата, Карамфил, Дива мента, Мирта цинеол, Гръцки риган

На шампоана: Етерични масла (1 %): Чаено дърво, Иланг- Иланг, Лавандин, Евкалиnт радиата, Дива мента, Мирта цинеол, Гръцки риган

Опаковка: 30 мл.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Храни, богати на протеини

Протеините са жизненоважни за растежа на тялото, неговото възстановяване и нормално функциониране. Белтъчините са съществена част от ежедневното ни меню и е от важно значение да се приема достатъчно к

Балкански мед „Безсмъртие“

Балкански мед „Безсмъртие“ Пчелен мед с 20 ppm колоидно злато и 23K чисто злато Мановият мед е богат на витамини, минерали и аминокиселини. Има силни антибактериални свойства и е подходящ за подсилван

bottom of page