top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Синдром на кухото яйце

Етимология и същност

Като „кухо яйце“ се определя бременност, при която клетката е оплодена и започва активното си делене на път към маточната кухина, имплантира се в маточната лигавица, но не се развива ембрион. Друго наименование на този синдром е бременност без ембрион. Клетките се развиват до амиотичен сак. Кухото яйце се развива обикновено през първите три месеца от бременността. Често това се случва преди жената да разбере, че е бременна. Кухото яйце се налага да бъде прекратена възможно най-скоро.

Как се разбира дали бременността е с ембрион или кухо яйце

При синдрома кухо яйце понякога се проявяват признаци на бременност като пропуснати или настъпили по-късно от обичайното менструални периоди. В някои случаи дори се получава положителен резултат на теста за бременност. В организма на жената се увеличават нивата на човешкия хорионгонадротопен хормон (ЧХГ), което е причина за откриването на бременността. Друг признак за кухо яйце е продължаване на развитието на плацентата без реално да има плод. Хормоните на бременността продължават да покачват нивата си, което е повод за жената да смята, че е бременна. Единственият начин да се установи синдрома на кухо яйце е чрез утразвуково изследване, което да покаже празна утроба или празен гестационен сак. Други признаци са коремни спазми и вагинално кървене.

Причини

Не са напълно ясни причините за настъпването на кухо яйце. Но от най-голямо значение са лошото качество на половите клетки, и по-конкретно, сперматозоидите, както и неправилното разделяне на генетичния материал след оплождането. Друга причина е липса на достатъчно витамин D. Италиански учени са установили, че фертилността ( възможността за забременяване) зависи също от наличието на този стероиден хормон. След направените изследвания резултатите показват, че жените с дефицит на витамин D са забременявали два пъти по-рядко от тези с нива от не по-малко от 20ng / ml. Учените предполагат, че витамин D оказва плодотворно влияние върху производството на яйцеклетки с добро качество, както и за успешната имплантация на ембрионите.

Последващи бременности

Задържан аборт ( от английски език – missed abortion) – бременност при която плодът е загинал, но е задържано изхвърлянето му от матката. Защо се задържа не е изяснено.

Задържаният аборт се проявява със затихващи симптоми на бременност. Намаляват гаденето, повръщането и общото неразположение. Причината е спирането на функцията на хориона след загиването на плода. Матката спира растежа си, размерите й са по-малки от необходимите за срока на бременността. Абсорбцията на амниотична течност, изпълваща плодния сак води до по-малките размери на матката. Друга причина е мацерацията на ембриона.

Маточният кюретаж е начинът за лечение на задържан аборт. Има опасност от навлизане на тромбопластини от мацерираното плодно яйце в кръвообращението. Друга опасност е появата на коагулопатични усложнения.

Генетични изследвания

Развитието на кухо яйце не може да бъде предотвратено, но при няколко загуби при ранни бременности могат да се направят генетични изследвания. Кухото яйце често е единична проява и вероятността да се развие повторно е сравнително малка. Препоръките на лекарите е да се изчакат средно две редовни менструални цикъла преди да се опитат да заченат отново без значение от типа спонтанен аборт.

Информация за помощ

Необходима е консултация с лекар за да се вземе решение дали абортът да е естествен или да се направи кюретаж. Мнозинството от лекарите не препоръчват кюретаж за загуба на ранна бременност. Кюретажът е инванзивна хирургична процедура с риск от усложнения. Счита се, че тялото на жената е способно да премахне неразвитата тъкан от себе си самостоятелно.

При предишни случаи на кухо яйце, кюретажът би бил полезен, защото патологът може да определи причината за аномалията имайки достъп до тъканите. Кюретажът помага за по-лесното възстановяване при някои жени, психическото и физическото. Но при други жени кюретажът може да утежни загубата и да я направи по-травмираща.


Възстановяване

Кървенето може да продължава от няколко дни до няколко месеца. Това е индивидуално. Оздравяването зависи от напредъка на бременността и от начинът на извършване на аборт – естествено или с медицинска намеса. При някои жени се усещат по-голяма умора и отпадналост и силни емоционални промени.

Препоръките са за взимане на витамини, въздържане от секс и употреба на тампони за поне месец след помитането без значение от начина на абортиране.

Възможно е първият цикъл, който очаквано се възвръща за срок от около месец, да протече по-тежко от обичайното.

Изчакването на две или три менструации преди ново зачеване е друга препоръка.

Емоционално здраве

Емоционалното възстановяване обикновено се случва по-бавно от физическото. Важна част от преодоляването е приемането на болката и загубата. Въпреки, че не е имало ембрион е имало бременност и е разбираема емоционалната болка и скръбта заради загубата. При някои жени е възможно преживяването на посттравматична депресия. Важно е жената да е наясно със симптомите за това, да говори за тях открито и откровено с партньора си, който да наблюдава за признаци на депресия.

Емоционална подкрепа може да бъде потърсена и от други потърпевши, които да споделят преживяното и преодоляването на физическата и емоционалната болка от загубата.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Храни, богати на протеини

Протеините са жизненоважни за растежа на тялото, неговото възстановяване и нормално функциониране. Белтъчините са съществена част от ежедневното ни меню и е от важно значение да се приема достатъчно к

Балкански мед „Безсмъртие“

Балкански мед „Безсмъртие“ Пчелен мед с 20 ppm колоидно злато и 23K чисто злато Мановият мед е богат на витамини, минерали и аминокиселини. Има силни антибактериални свойства и е подходящ за подсилван

bottom of page