top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Хиперстимулация на яйчниците

Причини за хиперстимулация на яйчниците

Увеличаването на размерите на яйчниците до определена степен е нормално при прием на лекарства за плодовитост. Опасността е в увеличението на яйчниците заради запълването с течност. Тя може да премине към коремната област и областта на гръдния кош, което да доведе до усложнения. Основната част от течността не идва от фоликулите, а от кръвоносните съдове, които пропускат течност заради субстанциите от яйчника.

Симптоми за хиперстимулация на яйчниците

Това заболяване може да настъпи само след овулация. Симптомите могат да се проявят няколко дни или над седмица след овулацията. Леките симптоми включват: подуване на корема, диария, леко гадене, лека болка или дискомфорт в областта на корема, леко покачване на тегло. По-сериозните симптоми включват: световъртеж, силно сърцебиене, силно покачване на тегло (над 4-5 килограма в рамките на 3 до 5 дни), силни болки в коремната област, силно подуване на стомаха, силно гадене ( до такава степен, че не може да се приема никаква храна или течности), недостиг на въздух, проблеми при уриниране.

При леки симптоми се препоръчва контакт с лекар възможно най-скоро за да може да се проследява заболяването.

При тежка симптоматика трябва да се свържете с лекар веднага.

Рискови фактори за хиперстимулация на яйчниците

Някои жени са с по-висок риск от развитие на това заболяване от други. Вашият лекар ще има предвид тези фактори преди започване на лечението. Рисковете за хиперстимулация на яйчниците могат да бъдат по-големи ако:

имате синдром на поликистозните яйчници, сте на или над 30-годишна възраст, антимюлеровите хормони са високи, имали сте хиперстимулация на яйчниците преди, ако сте слаба или с поднормено тегло.

Предписването на по-ниски дози хормони или използването на алтернативно лечение могат да намалят рисковете. Вашият лекар също така може да следи вашия цикъл с повишено внимание. Въпреки че хиперстимулацията на яйчниците може да се появи само след овулация, има индикации за които вашият лекар да следи и да прецени дали рисковете биха се увеличили при определено лечение.

Лечението може да бъде отменено, ако рисковете за големи. Вътрематочната инсеминация може да бъде отменена, както и да се препоръча избягването на полов акт. При инвитро оплождане, оплодените ембриони могат да бъдат замразени и запазени за бъдещо лечение.

Една от причините за отменяне на лечението е забременяването. Възстановяването от хиперстимулацията на яйчниците може да отнеме по-дълго време. Бременността може да се отрази негативно на това заболяване.

Лекарят може да забави овулацията с няколко дни. Той може да изпише лекарство тип „GnRH антагонист“, което да намали нивата на лутеинизиращия хормон, да предотврати или да забави овулацията. Друга опция е да се постави хорион гонадотропин ( лекарство за плодовитост, което ускорява овулацията) чрез спринцовка.

Забавянето на овулацията намалява риска и тежестта от хиперстимулация на яйчниците без да намалява сериозно шансовете за успешна бременност.

Редки усложнения при хиперстимулация на яйчниците

Отменянето на лечението може да бъде много разочароващо. Можете да бъдете изкушени от желанието за секс въпреки препоръките на вашия лекар, за да не се загуби възможността от цикъла. Не го правете.

Хиперстимулацията на яйчниците може да бъде опасна и животозастрашаваща. Ако развиете тежки симптоми и забременеете шансовете за спонтанен аборт също стават по-големи. Някои от възможните усложнения са: опасни кръвни съсиреци (обикновено в краката), смърт ( изключително рядко), затруднено дишане, събиране на течност в областта на белите дробове или в областта на стомаха, бъбречна недостатъчност, загуба на бременността, разкъсана киста на яйчника, усукан яйчник ( яйчникът става толкова напълнен с течност, че се усуква заради собствената си тежест).

Превенция и лечение на хиперстимулацията на яйчниците

Вашият лекар трябва да следи реакциите на тялото ви към лекарствата за плодовитост с кръвни тестове и ултразвук. Високото повишаване на нивата на естрогена или ултразвук, който показва голям брой средноголеми фоликули са възможни индикатори за риск от хиперстимулация на яйчниците. При леки симптоми на заболяването вероятно няма да има необходимост от специално лечение. Ето какво можете да направите вкъщи за да облекчите симптомите: не употребявайте алкохол или напитки съдържащи кофеин, каквито са кафето, колата или енергийни напитки съдържащи кафе; не се напрягайте прекалено, почивайте си докато се възстановите, пийте много течности, около 10-12 чаши на ден, препоръчват се напитки съдържащи електролити; дръжте краката си нагоре, това ще помогне на тялото ви отхвърли излишните течности; половите актове трябва да бъдат избягвани докато се подобрите, сексуалната активност може да увеличи вашия дискомфорт, а в най-лошия случай може да доведе до кисти на яйчниците или разкъсвания; приемайте болкоуспокояващи като „Tylenol”; не трябва да се претоварвате, но можете да поддържате лека активност, легналото положение през цялото време може да увеличи рисковете от усложнения.

Вашият лекар ще ви даде инструкции за какво да внимавате и кога да се свържете с него. Ако състоянието ви се влоши трябва непременно да го уведомите. Вероятно ще ви препоръчат да измервате теглото си всеки ден за да следите покачването му. Ако покачвате 1 или над 1 килограм на ден трябва да се обадите на лекуващия лекар.


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Храни, богати на протеини

Протеините са жизненоважни за растежа на тялото, неговото възстановяване и нормално функциониране. Белтъчините са съществена част от ежедневното ни меню и е от важно значение да се приема достатъчно к

Балкански мед „Безсмъртие“

Балкански мед „Безсмъртие“ Пчелен мед с 20 ppm колоидно злато и 23K чисто злато Мановият мед е богат на витамини, минерали и аминокиселини. Има силни антибактериални свойства и е подходящ за подсилван

bottom of page