top of page
  • Writer's pictureWeb Content Copywriter

Хистеросалпингография

Хистеросалпингографията е контрастно рентгеново изследване на матката и фалопиевите (маточни тръби). Други наименования на това изследване са: утеросалпингография, хистерограма, утеротубография, хистеросалпингограма, „цветна снимка“ на маточните тръби.


При хистеросалпингографията се използва специална форма на рентгеново заснемане – флуороскопия (рентгеноскопия) позволяваща визуализацията на вътрешните органи в реално време.

Хистерограма се използва предимно при жени с проблемно забременяване за да се разбере дали причината за безплодието не се дължи на проблеми при жената, както и проблеми свързани с бременността ( например повтарящи се спонтанни аборти).

Изследвания за установяване на причината за безплодие: анализ на семенна течност (спермограма), лутеинизиращ хормон, изследване на прогестерон, фоликулостимулиращ хормон (ФСХ). Ако тези тестове не откриват причината за безплодие следващо действие е да се направи хистеросалпингограма.


В кои случаи е необходимо да се проведе изследването?

Диагностициране на пълно или частично запушване на маточните тръби.

Прекарана инфекция може да предизвика срастване (адхезии) и запушване на тръбите, което прави забременяването невъзможно (инфертилитет).

Изследването не дава достатъчно информация за яйчниците, други тазови органи или за микробната среда на маточната лигавица (ендометриум).

Микробната среда на ендометриума може да е фактор за проблемите със забременяването при около четвърт от субфертилните жени (имащи проблеми със зачеването).


При установяване на различни патологични състояния, засягащи матката се препоръчва „цветна снимка“.

Такива състояния са: аномалии в маточната форма или структура, травма на матката, полипи, миоми, сраствания (адхезии, синехии) – синдрома на Ашерман; чуждо тяло в матката ( вътршноматочно устройство за контрацепция – спирала); маточни малформации (Мюлерови малформации).

Тези състояния могат да доведат до болезнена менструация (дисменорея) или повтарящи се спонтанни аборти.

Хистерограма се препоръчва няколко месеца след извършена тубарна стерилизация (оперативно затваряне на фалопиевите тръби), за да се провери дали хирургичната интервенция е била успешно извършена.

Други методи за изследване на маточните структури, алтернатива на хистеросалпингографията са: хистероскопия – детайлен оглед на маточната кухина, оглед на отворите, чрез които маточните тръби се отварят в маточната кухина; сонохистерография – визуализация на матката чрез ултразвукови вълни, но не дава информация за състоянието на маточните тръби; тазова ехография – за установяване на чужди тела в маточната кухина ( спирала); лапароскопия

Предварителна подготовка

Препоръчва се „цветна снимка“ на маточните тръби да се проведе 7-8 дни след края на менструалното кървене ( за да е сигурно, че няма бременност, както и заради ниския риск от инфекция през този период), както и преди овулация (освен, ако не използвате контрацепция), за да се избегне рискът от използването на рентгенови лъчи по време на евентуална бременност.

Преди провеждане на хистерограма е нужно да се информира лекарят, ако има бременност или вероятност за бременност; има активна тазова инфекция (тазова възпалителна болест) или полово предавано заболяване (гонорея, хламидийна инфекция), при алергия към йод и йодни продукти, при астма, алергии към медикаменти и други вещества ( отрова при ужилване от пчела); при проблеми с кръвосъсирването или прием на медикаменти, които променят времето за съсирване на кръвта (аспирин, варфарин), диабет, прием на метформин, за контрол на диабет, нарушения на функцията на отделителната система, при нарушена бъбречна функция. Необходимо е да се направят предварителни изследвания на бъбреците за да се установи тяхното функциониране.

Могат да бъдат предписани седативни лекарства преди началото на изследването за да се намали вероятността за появата на дискомфорт. Могат да бъдат предписвани и антибиотици, които да бъдат приемани профилактично преди или след провеждане на изследването като предпазна мярка от възникване на инфекция. Непосредствено преди изследването е необходимо да бъде изпразнен пикочният мехур.


Как се провежда изследването?

Хистеросалпингографията се провежда в специализиран кабинет на болница или клиника. Извършва се от акушер-гинеколог и от рентгенолог.

Възможно е изследването да бъде болезнено поради което могат да бъдат приемани аналгетици ( обезболяващи) преди или след процедурата за намаляване на болката. Процедурата може да бъде извършена под упойка (анестезия).

Нужно е да бъдат свалени всички дрехи или дрехите от кръста надолу и да се използват болнични дрехи. Всички бижута и метални предмети в областта на изследване е необходимо да бъдат свалени.

Пациентката ляга по гръб на гинекологичен стол, заема положение като за гинекологичен преглед. След това лекарят поставя във влагалището разширителен гинекологичен инструмент (спекулум) чрез който се раздалечават стените на влагалището, което позволява оглед на маточната шийка (цервикс) . Цервиксът може да бъде фиксиран на място чрез инструмент, наречен тенакулум. Шийката на матката се почиства с асептичен разтвор след което в маточната кухина се въвежда твърда тръбичка или гъвкав и мек катетър като контрастно вещество се въвежда през катетъра и спекулумът се отстранява. Ако маточните тръби не са запушени контрастната материя минава свободно през тях и се излива в коремната кухина, където се абсорбира по естествен път. Ако маточните тръби са запушени контрастът няма да може да премине през тях. След въвеждане на контрастното вещество неговото придвижване се проследява на екрана на флуороскопа в реално време, като се правят няколко последователни рентгенови снимки; след изследването катетърът се отстранява.

Снимките се разчитат от рентгенолог, но интерпретирането на резултатите е от акушер-гинеколог. Изследването отнема между 15 и 30 минути.







5 views0 comments

Recent Posts

See All

Храни, богати на протеини

Протеините са жизненоважни за растежа на тялото, неговото възстановяване и нормално функциониране. Белтъчините са съществена част от ежедневното ни меню и е от важно значение да се приема достатъчно к

Балкански мед „Безсмъртие“

Балкански мед „Безсмъртие“ Пчелен мед с 20 ppm колоидно злато и 23K чисто злато Мановият мед е богат на витамини, минерали и аминокиселини. Има силни антибактериални свойства и е подходящ за подсилван

bottom of page